Huawei mag door: 11 vragen over updates, Trump en meer beantwoordt

Huawei verbod gestopt: 11 vragen en antwoorden...

title="Huawei mag door: 11 vragen over updates, Trump en meer beantwoordt" />

Thomas Haenen

Vandaag

19:12 uur
9 min

Nieuws

Door het oog van de naald. Nu de Amerikaanse president Donald Trump het handelsverbod rond Huawei heeft opgeschort, lijken de problemen rond de Chinese telefoonmaker opgelost. Maar toch: is het nu verstandig om een Huawei-smartphone te kopen?

Huawei verbod gestopt: 11 vragen en antwoorden

Huawei heeft een ontzettend hectische periode achter de rug. Het bedrijf, dat begin dit jaar nog hoopte Samsung van de troon te stoten om de populairste telefoonmaker ter wereld te worden, kreeg eind mei een hele harde klap. Door een besluit van de Amerikaanse overheid was het voor consumenten ineens onduidelijk wat de toekomst van hun Huawei-smartphone is. Uit een peiling onder Android Planet-lezers bleek dat 28 procent van onze bezoekers geen interesse meer had in een Huawei-toestel, en dat nog eens een kwart nu minder snel een Huawei zou kopen.

Dit weekend veranderde de situatie echter opnieuw. De Amerikaanse president Donald Trump maakte bekend Huawei van de zwarte lijst af te halen, waardoor het bedrijf wél weer zaken mag doen met Amerikaanse bedrijven. Het gevaar voor de Huawei-gebruiker is daarmee geweken – of lijkt dat maar zo? We nemen de huidige stand van zaken met je door, en spraken daarvoor met Huawei, providers en andere kenners.

title="Huawei mag door: 11 vragen over updates, Trump en meer beantwoordt" />

Wat is er in de afgelopen weken gebeurd?

Op 23 mei kondigde de Amerikaanse regering, onder leiding van president Trump, sancties aan tegen bedrijven die zaken willen doen met Huawei. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven geen contact meer mogen hebben met het Chinese bedrijf. Oorspronkelijk ging deze handelsblokkade direct in, maar na protest van bedrijven en lokale overheden die op Huawei leunen, werd besloten dat lopende zaken tot eind augustus afgehandeld mochten worden.

Dit weekend maakte Trump echter bekend het handelsverbod met Huawei op te schorten. Na een gesprek met de Chinese president Xi Jinping tijdens de G20-top draaide hij zijn besluit van eind mei terug. Dat zou betekenen dat Amerikaanse bedrijven, waaronder Google en Qualcomm, dus per direct weer zaken mogen doen met Huawei.

Is het handelsverbod op Huawei volledig opgeschort?

Huawei is nog niet helemaal vrij. Eind mei plaatste Trump namelijk niet alleen Huawei, maar ook zo’n zeventig verwante bedrijven op de zwarte lijst. Het is onbekend of al die bedrijven nu weer van de lijst gehaald zijn, of dat alleen Huawei veilig is gesteld. De verwachting is dat we de komende dagen definitief uitsluitsel krijgen, maar de vooruitzichten zijn goed.

title="Huawei mag door: 11 vragen over updates, Trump en meer beantwoordt" />

Kan ik nu weer gewoon een Huawei-smartphone kopen?

Wil je een Huawei-smartphone kopen, maar heb je de laatste weken zitten twijfelen? Dan is het goed te weten dat je nu weer met redelijk veel zekerheid voor een toestel als de Huawei P30 Pro of P Smart Z kunt gaan. Ja, je kunt weer een Huawei-smartphone kopen, al zitten er nog steeds wat kleine haken en ogen aan.

Nu de sancties zijn opgeschort, kan Huawei weer grotens als vanouds verder gaan met de ontwikkeling van Android en de productie van nieuwe smartphones. Toekomstige Android-updates zullen volgens hetzelfde tempo blijven verschijnen. Voor onaangekondigde smartphones kan Huawei rekenen op dezelfde productiepartners en onderdelen als voorheen.

De grote ‘mits’ is het feit dat Trump op ieder moment de sancties opnieuw kan invoeren. Ook in de toekomst blijft een mogelijke blokkade als een van zwaard van Damocles boven Huawei hangen. Besluit de Amerikaanse president om wat voor reden dan ook dat hij China dwars wil zitten, dan kan hij Huawei wederom op de zwarte lijst zetten. De kans daarop lijkt klein, maar Trump heeft in het verleden vaker laten zien dat hij onvoorspelbaar is.

Het goede nieuws: een gewaarschuwd mens telt voor twee, en dat geldt meestal ook voor bedrijven. We verwachten dat Huawei achter de schermen nu veel stappen zet om niet opnieuw verrast te worden.

Werkt Huawei aan een eigen besturingssysteem?

Als we de geruchten mogen geloven, werkt Huawei al jaren aan een eigen besturingssysteem: een alternatief voor Android. Kort na het ingaan van de sancties doken er berichten op over HongMeng OS, dat Huawei dit najaar zou introduceren. Het bedrijf zou zelfs in gesprek zijn met andere appwinkels over een alternatief voor de Play Store.

title="Huawei mag door: 11 vragen over updates, Trump en meer beantwoordt" />

Officieel wil Huawei daar nog niks over kwijt. Android Planet sprak vorige week met Walter Ji, de Europese topman van Huawei, over deze geruchten. Hij ontkende dat Huawei aan een alternatief voor Android werkt. De topman gaf vooral ontwijkende antwoorden, maar merkte op dat Huawei “een commitment heeft naar Android. We hebben geen plannen om een eigen besturingssysteem aan te kondigen.”

Dat gesprek vond plaats voordat president Trump Huawei van de zwarte lijst afhaalde. Dat Ji desondanks zo hard een eigen besturingssysteem ontkende, suggereert dat het bedrijf kostte wat kost gebruikers gerust wil stellen. Alleen als Huawei écht niet anders kan, zullen ze afstand nemen van Android. De kans is groot dat het bedrijf de komende maanden en jaren doorgaat met de ontwikkeling van HongMeng OS, al is het maar om een plan B te hebben, mocht het opnieuw in de problemen komen. Maar consumenten krijgen daar niks over te horen: naar de buitenwereld toe wil Huawei duidelijk maken dat Android de volledige voorkeur heeft.

Waarom zat Amerika Huawei dwars?

De Amerikaanse overheid betichtte Huawei van het bespioneren namens de Chinese overheid. “Buitenlandse vijanden maken en misbruiken steeds vaker kwetsbaarheden in onze communicatiesystemen,” aldus de memo die Trump uitstuurde toen de sancties ingingen.

Huawei maakt namelijk niet alleen smartphones, maar ook netwerkapparatuur. Het 4G-netwerk in Nederland en vele andere Europese landen is voor een groot gebouwd op apparatuur van Huawei. Volgens Trump heeft Huawei echter kwetsbaarheden in die apparatuur ingebouwd, zodat spionnen van de Chinese overheid kunnen meeluisteren op ons netwerk. Als die beschuldigingen kloppen, zou de Chinese overheid dankzij Huawei op wereldwijde schaal overheden, bedrijven en personen af kunnen luisteren.

title="Huawei mag door: 11 vragen over updates, Trump en meer beantwoordt" />

Is er bewijs dat Huawei namens China spioneert?

Het is nagenoeg onmogelijk om te bewijzen dat Huawei de Chinese overheid assisteert. Het klopt dat er kwetsbaarheden in de systemen van Huawei zijn ontdekt. In theorie is het via die kwetsbaarheden mogelijk om klantgegevens van gebruikers te achterhalen, of zelfs om gesprekken af te luisteren.

Echter: zulke kwetsbaarheden zitten in ontzettend veel producten. Het is nagenoeg onmogelijk om software te maken die niet te open breken valt. De ontwikkeling van software is immers mensenwerk, en mensen maken fouten. Zulke fouten ontstaan vrijwel altijd per ongeluk, en worden vervolgens maar al te gretig misbruikt door veiligheidsdiensten. Terwijl Amerika de Chinese overheid beticht van spionage door kwetsbaarheden, houdt de FBI maar al te graag de kwetsbaarheden in de iPhone geheim.

Dat er kwetsbaarheden zitten in de netwerkapparatuur (en smartphones) van Huawei, ontkent het bedrijf zelf ook niet. Als beveiligingsonderzoekers een lek in Huawei-apparatuur melden, lost de fabrikant dat tot nu toe bovendien snel op. De vraag is echter of die kwetsbaarheden bewust toegevoegd zijn, en of de aanwezigheid daarvan ged wordt met de Chinese overheid. Dat is tot heden niet bewezen en is ook in de toekomst moeilijk vast te stellen. Enkel als er overheidsdocumenten uit China opduiken die de opdracht geven om kwetsbaarheden toe te voegen, weten we het 100 procent zeker. En die zijn er helaas (nog) niet, waardoor een welles/nietes-verhaal ontstaat.

Waarom is het verbod nu weer opgeheven?

Als Trump zich zo’n zorgen maakt om de veiligheid van Huawei, zou je verwachten dat de sancties niet zomaar opgeheven worden. Dat suggereert natuurlijk dat er meer aan de hand is, en daar gaan veel bronnen dan ook vanuit. De Amerikaanse president is op dit moment immers ook verwikkeld in een handelsoorlog met de Chinese overheid. De Verenigde Staten importeren jaarlijks voor vele miljarden uit China, terwijl China relatief weinig importeert uit Amerika. Als het aan Trump ligt, wordt die balans wat meer rechtgetrokken.

title="Huawei mag door: 11 vragen over updates, Trump en meer beantwoordt" />

Huawei was de laatste weken eigenlijk een pion in het spel dat Trump met de Chinese overheid speelt. De fabrikant wordt gezien als één van de kroonjuwelen onder de Chinese technologische bedrijven. Door de fabrikant dwars te zitten, kon Trump de druk op China opvoeren.

Officieel heeft de handelsoorlog er niks mee te maken, maar Trump praatte vorige maand zijn mond voorbij tijdens een persconferentie en hintte er wel naar. “Huawei is iets dat heel gevaarlijk is. Maar het is ook mogelijk dat Huawei een onder is van onze handelsdeal met China.” De afspraken met de G20-top dit weekend suggereren dat niet veiligheid, maar handel de voornaamste drijfveer is geweest van Trump.

Hoe zit het met Honor?

Honor is volledig onder van Huawei, en zat dus in exact dezelfde situatie. Het is een submerk van Huawei dat zich richt op jongere gebruikers. Smartphones van dit merk, zoals de Honor 20 Lite, bieden dezelfde hardware als Huawei voor lagere prijzen. Hoewel Honor zich soms onafhankelijk presenteert, is het in feite niets meer dan een andere naam voor Huawei. Dat de sancties voor Huawei nu weg zijn, betekent dus dat ook Honor weer als vanouds verder mag.

title="Huawei mag door: 11 vragen over updates, Trump en meer beantwoordt" />

Lopen andere Chinese fabrikanten ook risico?

Huawei is natuurlijk niet de enige Chinese fabrikant die in Nederland actief is. Ook Xiaomi, Oppo, OnePlus en anderen verkopen hier smartphones. Toch is de kans dat deze bedrijven tegen problemen aanlopen vooralsnog een stuk kleiner, omdat ze geen netwerkapparatuur verkopen. De Amerikaanse regering zal ze dus niet zomaar van spionage betichten.

Als de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten verder escaleert, kan de situatie natuurlijk altijd veranderen. Trump kan er voor kiezen om alsmaar meer Chinese bedrijven in de ban te doen, tot de overheid zijn nieuwe handelstarieven accepteert. De kans daarop is klein, omdat China dan wellicht geneigd is Amerikaanse bedrijven in de ban te doen. Als Apple, Google en anderen niets meer mogen produceren en verkopen in China, heeft dat serieuze gevolgen voor de Amerikaanse economie. Uiteindelijk moeten de twee wereldmachten toch samen door één deur kunnen.

Hoe zit het met Huawei en 5G in Nederland?

Huawei is samen met KPN, Vodafone en T-Mobile verantwoordelijk voor de aanleg van vrijwel het hele Nederlandse 4G-netwerk. Ook voor de uitrol van 5G waren de meeste providers van plan Huawei in te schakelen. De verwachting is dat de T-Mobile en Huawei vanaf eind dit jaar al 5G gingen aanbieden in Den Haag en andere grote steden, maar die plannen staan nu mogelijk op een lager pitje.

→ Lees ook: de 5 belangrijkste vragen over 5G beantwoord

De Nederlandse overheid maakte deze week enkele drempels bekend voor de betrokkenheid van Huawei bij 5G. De Chinese fabrikant wordt niet uitgesloten van de bouw van een nieuw netwerk, maar moet wel aan enkele strenge voorwaarden voldoen. Als Huawei bepaalde ‘kritieke onderdelen’ wil leveren, kan dat alleen als ze voldoen aan deze strengere eisen. Wat die eisen precies inhouden, en of providers daardoor voor een andere partner kiezen, is nu nog onbekend. Providers houden de kaken voor nu stijf op elkaar over wanneer we hier met 5G aan de slag kunnen.

Lees het laatste nieuws over Huawei ‘5G-versie Huawei Mate 30 verschijnt in december’ (1-7) Google mag voorlopig weer zakendoen met Huawei: dit moet je weten (29-6) Blokkade op Huawei wordt omzeild door Intel en andere chipmakers (26-6) ‘Huawei kiest Russisch alternatief voor Android: dit is waarom’ (23-6) Huawei P30 review: dit zijn de belangrijkste plus- en minpunten (21-6)

9 April 2023, 21:50 | Views: 843

Add new comment

For adding a comment, please log in
or create account

0 comments